/ iStock/Getty Images
Мъжът, открил стрелба на фестивал в американския щат Калифорния, изглежда е публикувал две снимки в социалната мрежа Инстаграм в деня на нападението, едната от които минути преди атаката, предаде Асошиейтед прес.

Убиха стрелеца, открил огън на кулинарния фестивал в Калифорния

Полицията каза, че Сантино Уилям Лиган е убил трима души и е ранил 12 на Фестивала на чесъна в Гилрой вчера.

В изтрития впоследствие профил на стрелеца в Инстаграм се казва, че той е италианец и иранец. Профилът показва две снимки, публикувани от Лиган.

Жертви и ранени след стрелба на годишния празник на чесъна в Гилрой

На едната, която е качена по-рано, е изобразен анимационният герой, известен като мечето Смоуки (Smokey the Bear), стоящо пред табела "огнеопасно". В заглавието Лиган призовава да се чете "Мощта е право" (Might is Right), книга, публикувана през 19 в.

Мизогиничната и антисемитска творба е използвана в екстремистки сайтове от неонацисти и привърженици на теорията за превъзходство на бялата раса, отбелязва Асошиейтед прес.

Втората снимка е качена броени минути преди стрелбата и е от самия фестивал.

Доналд Тръмп осъди антисемитизма и омразата (ВИДЕО)

Кметът на Гилрой Роланд Веласко каза, че градът ще скърби заради трагедията, но ще я преодолее.

Той заяви на пресконференция, че насилието с огнестрелни оръжия е епидемия в САЩ и че е "повече от жалко", че събитие като Фестивалът на чесъна в Гилрой е станало мишена на нападение.

Според полицията стрелецът е бил въоръжен с автомат "АК-47", придобит законно този месец в щата Невада, посочи ТАСС, като се позова на телевизия Си Ен Ен.
БТА