Стотици жертви след масово убийство в Сирия
Стотици жертви след масово убийство в Сирия / снимки: Reuters, архив

Над 200 души, предимно цивилни, са били убити при нападение срещу сирийско село в централната провинция Хама от страна на силите на режима, предаде Ройтерс, като се позова на опозиционни активисти.

Ако информацията се потвърди, това ще е най-смъртоносната атака от началото на бунта в Сирия срещу режима на президента Башар ал Асад преди 16 месеца.

Опозиционни активисти съобщиха, че сунитското село Тарамсе първо е било обстрелвано с хеликоптери и танкове, при което били убити няколко души. След това бойци от проправителствените милиции шаббиха влезли в селището и извършили убийства в стил екзекуция. Революционният съвет на Хама съобщи за над 220 убити в Тарамсе.

Опозиционен активист от селото разказа, че бойци от проправителствена милиция влезли в селото, след като бунтовниците, които го защитавали, се изтеглили. След това нападателите, които според него били от управляващото в Сирия алауитско малцинство, започнали да избиват хора. Цели къщи били разрушени и опожарени преди това при обстрела.

Стотици жертви след масово убийство в Сирия
netinfo

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права броят на жертвите е над 100, предаде Франс прес. Базираната във Великобритания сирийска опозиционна организация съобщи по-рано за 17 убити в Тарамсе. Още 52 души са станали жертва на насилието в Сирия вчера според центъра.

Сирийската официална информационна агенция САНА съобщи, цитирана от АФП, за сблъсъци в Тарамсе между армията и терористична група. Без да посочи конкретни числа, САНА отбеляза, че терористите, както тя нарича бунтовниците, са понесли тежки загуби, и че са били убити трима войници. Това е поредното съобщение за масово убийство в Сирия. ИТАР-ТАСС припомня, че опозицията обвини проправителствени милиции за убийството през май на 92 души в Хула, в централната провинция Хомс, но проведеното от властите разследване установи, че жертвите са били привърженици на Асад.

Силите на сирийския режим са унищожили вчера бунтовнически групи, проникнали в страната от Турция и Ливан, предаде още САНА, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Над 17 хиляди души са били убити в Сирия според опозиционни активисти от началото на бунта срещу Асад.

Сирийските власти хвърлиха отговорността за клането в сунитското село върху "терористичните групировки" и "медиите, зажаднели за кръв". Това гласи съобщение на официалната агенция САНА, предаде Франс прес. "Медиите, зажаднели за кръв, в сътрудничество с въоръжените терористични групировки извършиха клане сред жителите на селото в провинция Хама, в опит да насочат общественото мнение срещу Сирия и народа й и да предизвикат чуждестранна намеса в навечерието на заседанието на Съвета за сигурност", цитира АФП съобщението на САНА.

Сирийските "Мюсюлмански братя" от своя страна обвиниха международния пратеник Кофи Анан, а също Иран и Русия - страни съюзнички на режима на Башар ал Асад, че с бездействието си са отговорни за масовото убийство в центъра на страната, предаде Франс прес. "Според нас чудовището Башар не е единственият виновник за това ужасяващо престъпление, но също така Кофи Анан, руснаците и иранците и всички държави, които твърдят, че е тяхна отговорност да бранят мира и стабилността по света, а сетне мълчат", заявяват Мюсюлманските братя в комюнике.

"За да бъде спряно това смъртоносно безумие, заплашващо целостта на Сирия, мира и сигурността в региона и по света, е необходима спешна и категорична резолюция на Съвета за сигурност по член 7 от Устава на ООН, която да защити сирийския народ", заяви основното опозиционно сдружение - Сирийският национален съвет.

Стотици жертви след масово убийство в Сирия
netinfo

Международният посредник от Кофи Анан от своя страна заяви, че сирийските сили са използвали тежко въоръжение срещу село Таримса в бунтовния регион Хама, където бе извършено масово убийство и така са нарушили ангажимента си към мирния му план, предаде Ройтерс.

Анан осъди зверствата и изрази възмущение от интензивните боеве, от значителния брой жертви и потвърденото използване на тежко въоръжение, като артилерия, танкове и хеликоптери. Наблюдатели на ООН в Сирия изразиха готовност да заминат за Таримса, за да потвърдят фактите, "когато обстоятелствата го позволят", но ще поискат свобода на движение, за да вършат работата си, допълни Анан.

Междувременно преговорите в Съвета за сигурност на ООН за приемане на нова резолюция за Сирия се превърнаха в спор между западните сили, които искат да засилят натиска върху режима в Дамаск, и Русия, която защитава своя съюзник, предаде Франс прес, като се позова на дипломати. Заседанието приключи, без да бъде постигнат особен напредък по въпроса. Съветът за сигурност ще се събере днес за нови дискусии.

Внесеният от Великобритания, Съединените щати, Франция, Германия и Португалия проект за резолюция дава на сирийския режим срок от 10 дни да изтегли своите войски и тежки оръжия от градовете, като в противен случай предвижда налагане на икономически санкции, предава БТА. Текстът освен това се позовава на Глава 7 от Устава на ООН, която предвижда възможност да бъде използвана военна сила, за да бъде наложено неговото прилагане.

Русия, която има право на вето, обаче се обяви категорично против този проект. Санкциите са "червена линия", която не бива да се пристъпва, предупреди нейният заместник-постоянен представител в ООН Игор Панкин. Руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов определи западния текст като неприемлив, тъй като не налага задължения на сирийската опозиция. Русия внесе във вторник свой проект за резолюция, който не предвижда санкции срещу Сирия.

Съветът за сигурност трябва да приеме нова резолюция за Сирия, за да поднови мандата на наблюдателската мисия на ООН в тази страна преди той да изтече на 20 юли. Съединените щати на свой ред заплашват да наложат вето на продължаването на мандата на наблюдателите, ако Съветът за сигурност не използва санкциите като средство за оказване на натиск върху режима на сирийския президент Башар ал Асад.

Британският постоянен представител в ООН Марк Лайъл Грант коментира, че не очаква гласуването да се състои тази седмица.

Около 300-те международни наблюдатели бяха разположени в Сирия в средата на април, за да следят за прилагането на спирането на огъня в съответствие с мирния план на пратеника на световната организация и Арабската лига за тази страна Кофи Анан. Насилието в Сирия обаче така и не бе прекратено и наблюдателите прекратиха своите патрули миналия месец.

Заседанието на Съвета за сигурност се състоя на фона на съобщенията за ново масово убийство в Сирия. Над 220 души, предимно цивилни, са били убити вчера според опозиционни активисти от силите на режима в сунитското село Тарамсе, в бунтовната централна провинция Хама. Сирийската официална информационна агенция САНА съобщи от своя страна за сблъсъци между армията и терористична група, която понесла тежки загуби.