Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Барселона на протест срещу оделянето на Каталуния от Испания. Според организаторите в демонстрацията са се включили около 950 000 души. От регионалната полиция оповестиха значително по-малко участници в проявата – 350 000 души.

Испания ще предотврати отделянето на Каталуния, категоричен е Рахой

Сред тях бяха не само жители на Каталуния, но и испанци от други части на страната. По време на шествието си по улиците на Барселона демонстрантите носеха испански, каталунски и европейски знамена.

протест Каталуния
БГНЕС

Хиляди испанци призоваха за диалог около каталунската криза (ВИДЕО)

Реч пред тях изнесе и перуанският писател и носител на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса. „Искаме Каталуния да е локомотивът на Испания, културната столица на Испания“, каза той.

протест Каталуния
БГНЕС


Мадрид размаха пръст на Каталуния, може да й отнеме временно автономията

По думите му пиренейското кралство е „земя на свобода и законност“ и сепаратистите „няма да разрушат това“. Варгас Льоса посочи също, че митингът е надминал очакванията на своите организатори.

протест Каталуния
БГНЕС

Каталуния реши на референдума: Иска независимост

Мероприятието идва на фона на обтегнати отношения между местната власт и правителството в Мадрид, след като Каталуния проведе референдум за независимост в началото на месеца, на който над 90% от избирателите поискаха отделянето на региона в самостоятелна държава. Резултатите от него не бяха приети от испанските власти, които се опитаха да възпрепятстват провеждането му.
БГНЕС