Станишев включи България в картата на победата на европейската левица
Станишев включи България в картата на победата на европейската левица / снимки: Пресцентър на БСП

Президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев остана верен на политиката си да подкрепя левите европейски лидери преди ключова изборна битка. Само преди месеци Станишев се включи в един от най-важните форуми в кампанията на Франсоа Оланд, който в последствие донесе важна за европейската левица победа във Франция. Днес президентът на ПЕС избра конференцията в Торино, за да изрази подкрепата си за кандидата за премиер Пиерлуиджи Берсани.

В присъствието на водещи европейски политици, президентът на ПЕС се обърна към фаворита за премиерския пост с думите: „Имаме нужда от лидери като теб в трудни времена, каквито са сегашните. Нуждаем се не просто от твоя успех и от успеха на Демократическата партия, а от вашата силна победа на изборите. Нужна ни е сила, за да променим Италия и Европа". Лидерът на европейските социалисти изрази своята увереност, че Пиерлуиджи Берсани и Демократическата партия ще върнат Италия на хората.

Станишев напомни, че през 2012 г. своя прогресивен избор направиха редица европейски граждани, като отхвърлиха дясната политика на нескончаеми икономии и рязане на разходи. „Това се случи във Франция, в Словакия, в Румъния. През 2013 г. ни предстои да направим така, че този възход да продължи. Първо в Италия, после в Малта, а след това и в моята страна - България. През есента идва ред на Германия и на Австрия", изтъкна лидерът на социалистите. Той подчерта, че по този начин балансът на силите в Европа ще се промени и Старият континент ще се освободи от робството на десните.

Станишев включи България в картата на победата на европейската левица
netinfo

Сергей Станишев проведе и специална среща с Пиерлуиджи Берсани, на която обсъдиха по-детайлно стратегията за предстоящите избори. Президентът на ПЕС разговаря и с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който ще посети България по покана на Станишев. Лидерът на европейските социалисти се срещна с френския министър по европейските въпроси Бернар Казньов и с говорителя на британските лейбъристи по европейските въпроси Лорд Роджър Лидъл.

Станишев не пропусна да разговаря и с дългогодишните си съмишленици и приятели Мартин Шулц, председател на Европейския парламент и Ханес Свобода, председател на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП. Още по време на конференцията Станишев се обърна към тях със специално послание за европейската младежка гаранция. Президентът на ПЕС изтъкна, че упоритата работа за налагането на тази мярка в Европа дава резултати. Той отбеляза, че вчера Европейският съвет най-накрая е одобрил 6 млрд. евро за програми за младежка заетост. „Това е стъпка напред", коментира президентът на ПЕС. Станишев обаче призова лидерите на левицата в Европейския парламент да не одобряват европейската финансова рамка, без повишаване на средствата за младежката гаранция на 10 млрд. евро.

По време на посещението си в Торино Станишев се срещна още с премиерите Виктор Понта (Румъния) и Елио ди Рупо (Белгия).

Станишев включи България в картата на победата на европейската левица
netinfo