Станишев обсъди с Оли Рен икономическата ни политика
Станишев обсъди с Оли Рен икономическата ни политика / снимка: БСП

 

Председателят на НС на БСП Сергей Станишев е информирал еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен за икономическата и финансова политика в България. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

На срещата си с еврокомисаря в Брюксел лидерът на БСП е подкрепил усилията на сегашното правителство за членство на страната ни в ЕРМ-2 и Еврозоната. Станишев е изтъкнал, че предишното управление също е работило упорито в тази насока. Еврокомисарят Рен е заявил, цитиран в съобщението, че както по време на присъединяването на България към ЕС, така и по отношение на ЕРМ-2, той се придържа към един основен принцип. Всяка страна трябва да бъде оценявана на базата на нейните собствени заслуги, по едни и същи критерии, с едни и същи стандарти, а не да бъде наказвана, заради проблеми на друга страна.

В продължение на предишните години провеждахме една разумна фискална политика, която доведе до натрупване на значителен фискален резерв, е казал лидерът на БСП. Към лятото на миналата година резервът е бил 8,2 млрд. лв., е посочил на срещата Станишев.

Лидерът на БСП е изразил безпокойство, че превръщайки финансовата политика в самоцел, сега българското правителство не отчита нуждите на реалната икономика.

Станишев е обсъдил с еврокомисаря икономическата ситуация в ЕС и проблемите в Гърция. Според Станишев е много важно ЕС да се ангажира с подкрепа за реформите на правителството на Папандреу. То получи едно действително тежко наследство - 13 на сто бюджетен дефицит и 120 на сто от БВП държавен дълг, е заявил председателят на БСП, цитиран от БТА.

Лидерът на левицата е разговарял и с председателя на Европейската конфедерация на профсъюзите Джон Монкс. Според Монкс българското правителство трябва да продължи започнатите от предишния кабинет реформи в подкрепа на реалната икономика и борбата с безработицата. В противен случай е възможно задълбочаване на кризата.