Родителите на 13-годишно дете, обвинено в убийството на 10 души при стрелба в училище в Сърбия миналата година, бяха изправени пред съда в столицата Белград.

Клането през месец май миналата година – и втората масова стрелба ден по-късно от друг нападател – разтърсиха балканската нация, поставяйки началото на големи антиправителствени демонстрации.

Тийнейджърът, който сега е в психиатрична болница, застреля девет свои съученици и охранител в белградското си училище с оръжията на баща си.

Прокурорите твърдят, че бащата е обучил момчето да стреля, не е обезопасил правилно оръжията и боеприпасите си и е позволил на сина си да скрие пистолет и 92 патрона в раницата си, които по-късно е използвал при стрелбата.

Той е обвинен и в "тежко деяние против общата безопасност", а майката е обвинена в незаконно притежание на боеприпаси.

Около 68 000 единици оръжие са предадени в Сърбия след масовите стрелби


„Очаквам законен и справедлив процес, в края на който съдът ще осъди обвиняемите за престъпленията срещу тях“, каза главният прокурор Ненад Стефанович пред РТС. И двамата родители се признаха за невинни по обвиненията, според телевизионнияц оператор.

Прокурорите повдигнаха обвинения и срещу ръководителя на сръбски клуб по стрелба и инструктор за даване на фалшиви показания. Момчето е било на 13 години по време на нападението, което го прави неподсъдим по сръбското законодателство.

30 дни арест за заподозрения за второто масово убийство в Сърбия

Процесът ще се проведе при закрити врати, съобщи съдът, като не позволи на пресата и обществеността да присъстват на процеса. Решението беше денонсирано от Ирина Борович, адвокатът, представляващ родителите.

Сръбската полиция арестува бащата на заподозрения в убийствата в Младеновац

„Надяваме се, че съдът ще преразгледа това решение по време на процеса и че обществеността ще бъде информирана“, каза Борович пред местните медии.

Обещание за "разоръжаване"

С началото на процеса 21-годишният заподозрян за второто масово убийство е официално обвинен за смъртта на девет души и раняването на 14 други при безчинствата си в три села.

23-те жертви са били покосени с автоматично оръжие в серия от стрелби с кола в района на село Младеновац, на около 60 км южно от столицата. РТС съобщи, че заподозреният за стрелбата е обвинен и в отвличане и незаконно притежание на оръжие.

Сърбия има един от най-високите проценти на притежание на огнестрелни оръжия в света - 39 огнестрелни оръжия на всеки 100 цивилни граждани, според доклад Small Arms Survey.

След стрелбата президентът Александър Вучич обеща да "обезоръжи" нацията с амбициозен план, който ще се справи както със законните, така и с незаконните огнестрелни оръжия.

След масовото убийство по списък: Сърбия скърби за децата (ОБЗОР)


Въпреки обещанието стрелбата предизвика огромни антиправителствени протести, на които десетки хиляди хора призоваха за оставката на висши служители и за прекратяване на възхваляването на насилието и гангстерската култура в проправителствените медии.

Вучич до голяма степен отхвърли протестите като "политическа" акция и разпространи конспиративни теории за чужди сили, които уж са организирали митингите.
 
БГНЕС