Среща за незаконния трафик на оръжие по въздух във Виена
Среща за незаконния трафик на оръжие по въздух във Виена / netinfo

Във Виена днес се провежда среща, на която се обсъждат мерки за пресичане на незаконния трафик на малки оръжия по въздух, подхранващи гражданските войни, контрабандата на наркотици или диаманти и тероризма най-вече в Африка, предаде Франс прес.

Срещата, в която участват Международната асоциация за въздушен транспорт и Международната организация за гражданска авиация, се организира по инициатива на Белгия и на Франция. Тя е част от двудневен форум на 56-те държави членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/.

По данни на ООН около 600 милиона малки оръжия и леки стрелкови оръжия, най-вече преносими системи за изстрелване на ракети и преносими гранатомети, транспортирани незаконно, са пряка причина за смъртта на 4 милиона души в 47 въоръжени конфликта по света от 1990 г. насам, припомни френският посланик във Виена Ерик Льобедел. Той подчерта, че автоматът "Калашников" е "кралят" на този незаконен трафик.

Транспортирането по въздух, с наети самолети и с помощта на фалшифицирана документация, е много по-дискретен начин, отколкото превозът по море, за да стигнат тези оръжия и муниции до конфликтните точки в света.

Според френския посланик във Виена Африка е сега основната дестинация на потока от леко стрелково въоръжение, което може да премине през Либерия и Сиера Леоне и да достигне Еритрея и Кот Д'Ивоар. Но зоната на ОССЕ също трябва да бъде строго контролирана, защото тези оръжия могат да се озоват отново в Кавказкия регион или на Балканите, допълни френският дипломат.

Според бившия белгийски министър на отбраната Франсоа-Ксавие де Донеа повечето малки оръжия в Централна и Западна Африка идват от зоната на ОССЕ по незаконни пътища.

Организаторите на срещата във Виена смятат, че страните, от които започва този незаконен трафик, са някои от бившите съветски републики. Приднестровието - самозваната сепаратистка проруска република в Молдова, е често пъти посочвана от Запада като източник на незаконен трафик.

Според координатора на срещата във Виена, кипъреца Спирос Атас, държавите от ОССЕ, от Канада до Русия, трябва да разгледат средствата за борба с трафика на малки оръжия, като координират усилията с граничните власти, с органите, контролиращи пратките за чужбина, с фирмите, даващи под наем самолети, с правителствата и със въздухоплавателния сектор. Едва след това държавите от ОССЕ могат да направят препоръки по въпроса, смята Атас.