Споразумението по финансовата криза в САЩ все още предстои
Споразумението по финансовата криза в САЩ все още предстои / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джордж Буш и лидерите на Конгреса не успяха да стигнат до споразумение по плана на Белия дом за спасяване на финансовата система и решиха да продължат консултациите. Това заяви вчера говорителката на Белия дом Дейна Перино след края на срещата между Буш и законодателите, на която присъстваха кандидат-президентите на републиканците и демократите Джон Маккейн и Барак Обама.

"Очевидна е необходимостта колкото се може по-бързо да се приеме споразумение за стабилизиране на финансовите пазари и защита от сериозна финансова криза, която ще засегне всички", заяви Перино, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Планът на Белия дом, който трябва да бъде одобрен от Конгреса, предвижда правителството да изкупи лоши ипотечни кредити за 700 млрд. долара и да получи по-широки правомощия за изкупуване на лошите дългове на всяка финансова институция в САЩ за следващите две години. Предвижда се също вдигане на законовия праг за държавния дълг от 10,6 трлн. долара до 11,3 трлн. долара, което дава възможност да се вземат мащабни спасителни мерки.

След срещата, състояла се в Белия дом, Маккейн заяви, че правителството и Конгресът напредват към споразумение и изрази надежда то да бъде постигнато, за да може да участва в насрочения за днес телевизионен дебат с Барак Обама в Мисисипи. Обама изрази увереност в постигането на споразумение, но отбеляза, че има още много работа да се свърши, предаде АФП.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд обвини Маккейн, че затруднявал приемането на плана за спасяване на финансовата система. "Джон Маккейн не направи нищо, за да помогне, той само затрудняваше процеса", заяви Рийд на пресконференция във Вашингтон.