/ iStock/Getty Images
Инженери от университета на Синсинати са разработили нов и изключително опростен тест за измерване на стресовите хормони в различни телесни течности, съобщава сайтът Медгаджет.

Стресът често е наричан "тихият убиец" заради недоловимите и загадъчни ефекти върху човешкото физическо и психическо здраве. Разработеният от американските специалисти тест лесно отчита обичайните стресови хормони в пот, кръв, урина и слюнка, използвайки ултравиолетова светлина. Стресовите биомаркери се откриват във всяка от тези течности, макар и в различни количества.

Ще бъде ли признато „прегряването на работа“ за болест?

Учените се надяват да претворят идеята си в опростено устройство, с помощта на което хората ще могат да следят здравето си в домашни условия.

"Този тест не предоставя цялата необходима информация, но благодарение на него човек може да разбере дали се налага да посети специалист. Тестът отчита едновременно повече от един биомаркери. Това, което го прави уникален е, че е приложим към различни телесни течности", обяснява Андрю Стекъл от изследователския екип.
БТА