Служители в американското посолство в Париж отровени по пощата
Служители в американското посолство в Париж отровени по пощата / снимка: Reuters

Двама служители на американското посолство в Париж бяха подложени днес на медицински преглед заради предполагаемо отравяне, след като отворили подозрителен плик с писмо. Това предадоха Ройтерс и АФП, като се позоваха на дипломатическото представителство.

Двамата служители на американското посолство са френски граждани, уточни говорител на посолството. Той допълни, че никой не е евакуиран от посолството, което продължава да работи нормално, пише БТА.

По-късно вечерта двамата служители бяха изписани от болница Отел Дьо. Според френската полиция двамата са били изложени на действието на сълзотворен газ, съобщи АП. Централната полицейска лаборатория идентифицирала дразнещото вещество като сълзотворен газ, заяви френски представител. Независимо от миризмата веществото не е токсично и не е вредно, каза във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Пи Джей Кроули.

Преди две седмици парижката полиция била помолена да разследва случай с подобно писмо до американския посланик. Посолството не разкри откъде е дошло писмото, нито националността на служителите. Пощенският отдел се намира в централната сграда на посолството недалеч от Шанзелизе и Елисейския дворец.

През 2001 г. в САЩ бяха изпратени писма с антракс, които причиниха смъртта на петима души, припомня АФП.