/ iStock/Getty Images
Няколко случая на инфекция с "британския" щам коронавируса са регистрирани в ОАЕ, заяви говорителят на правителството Омар Абдерахман ал Хамади. 

"Няколко случая на заразяване с новия щам на коронавирус при граждани, пристигнали в ОАЕ от други страни, са потвърдени в ОАЕ", каза той пред емиратската агенция WAM, без да уточни от кои държави са дошли тези хора. 

В средата на декември стана известно за откриването във Великобритания на нова мутация на коронавируса SARS-CoV-2. Консултативният съвет на Обединеното кралство за нови и възникващи заплахи с респираторния вирус по-късно потвърди, че идентифицираният в страната вариант на коронавирус се разпространява с по-бързи темпове и изисква още по-голяма предпазливост от населението. 

Въпреки че новият вариант на вируса според предварителните оценки може да бъде със 70% по-заразен от обикновено, все още няма нищо, което да предполага, че е по-опасен от гледна точка на смъртност или хоспитализация. 

След като правителството на Обединеното кралство официално обяви откриването на мутацията, много страни, включително Саудитска Арабия и Кувейт, наложиха забрани за пътуване. 

Според последните данни на Министерството на здравеопазването на ОАЕ за цялата страна са установени 204 369 случая на COVID-19, 181 400 пациенти са се възстановили, 662 са починали.
БГНЕС