Словакия няма да признае Косово
Словакия няма да признае Косово / снимак: БГНЕС

Словакия няма да признае независимо Косово, тъй като статутът му противоречи на принципите на международното право, заяви словашкият премиер Роберт Фицо. "Намирам, че това е огромна грешка, причиняваща сериозно напрежение," каза Фицо по повод решението на Косово в неделя да обяви независимост.

Премиерът допълни, че Словакия може да промени решението си, след като "съответните международни институции" оповестят позициите си по въпроса. "Нека вземем предвид и сръбските интереси", заяви още той.

Италианското правителство ще вземе решение в четвъртък за установяването на дипломатически отношения с Косово, заяви италианският външен министър Масимо Д'Алема, като подчерта, че Косово не принадлежи на Сърбия вече осем години. Отделянето на Косово стана доста по-рано. Сега завършва процесът на историческото развитие на събитията и ние не сме в състояние да променим това, посочи Д'Алема.

Сърбия нареди на посланиците си в страните, които признаха независимостта на Косово, сред които САЩ, Франция, Турция, Германия, Великобритания и Австрия, да се завърнат в Белград.