/ iStock/Getty Images
Словакия ще настоява да бъде изключена от всяко възможно ембарго на руския петрол, договорено от Европейския съюз в следващия набор от санкции срещу Москва в отговор на войната в Украйна. Това съобщиха от Министерството на икономиката в Братислава, предава Reuters.

„Ако се стигне до одобрено ембарго на руския петрол като част от допълнителен пакет от санкции срещу Русия, Словакия ще поиска освобождаване“, обясниха от министерството в отговор на въпроси на агенцията.

По-рано ТАСС цитира вицепремиера и министър на икономиката на страната Ричард Сулик, който даде изявление след извънредно заседание на енергийните министри на ЕС в понеделник вечерта. „Словакия ще настоява да има изключение за себе си, ако ЕС реши да наложи ембарго върху доставките на [руски] петрол от 2023 г.“, категоричен бе министърът.

Непрекъснатите доставки на този вид суровина от Руската федерация, според думите на Сулик, са жизненоважни за икономиката на страната. Русия осигурява 100% за нуждите на словашките потребители от петрол.

Така например петролната рафинерия Slovnaft в Братислава, която е една от най-големите в страните от Централна Европа, е изцяло фокусирана върху преработката на руски петрол. Прехвърлянето на производството му към използването на нефт от други източници е дълъг и скъп процес, който ще отнеме няколко години.

 
Reuters, TACC