/ БТА
Множество агенти на американските тайни служби бяха пуснати в отпуск след проваления опита за убийство на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, съобщиха американски медии в петък.

Агентите, пуснати в отпуск, включват членове на офиса в Питсбърг, който координираше сигурността на предизборното събитие на Тръмп на 13 юли в Бътлър, щата Пенсилвания, съобщиха RealClearPolitics и няколко американски телевизионни мрежи. Тайните служби отказаха да коментират, но заявиха, че са „ангажирани да разследват решенията и действията на персонала, свързани със събитието в Бътлър“.

„Прегледът на сигурността на мисията на Тайните служби на САЩ напредва и ние проучваме процесите, процедурите и факторите, довели до този оперативен провал“, изтъкна говорителят Антъни
Гулиелми в изявление. „Тайните служби на САЩ поддържат най-високите професионални стандарти от нашия персонал и всички установени и доказани нарушения ще бъдат разследвани от Службата за професионална отговорност за потенциални дисциплинарни действия“, каза той.

Директорът на Тайните служби Кимбърли Чийтъл подаде оставка миналия месец, след като призна, че агенцията се е провалила в мисията си да предотврати опита за убийство, извършен от 20-годишен мъж.

Тръмп беше ранен в ухото, двама участници в митинга бяха сериозно ранени, а 50-годишен пожарникар от Пенсилвания беше убит, преди снайперист от Тайните служби да застреля стрелеца.

Изпълняващият длъжността шеф на Тайните служби Роналд Роу обеща пред съвместна сенатска комисия миналия месец, че агенцията ще вземе мерки спрямо всички агенти, за които се установи, че са извършили нарушения на правилата.

В сряда 78-годишният Тръмп проведе първия си митинг на открито след стрелбата, той говореше зад панел от бронирано стъкло на предизборно събитие в Ашеборо, щата Северна Каролина.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС