След Хонконг и Макао олимпийският огън пое по пътищата на Китай
След Хонконг и Макао олимпийският огън пое по пътищата на Китай / cнимкa: БГНЕС

Плеада от знаменитости присъства на старта на олимпийския огън и участва в щафетата на южния китайски остров Хайнан – опит да се забравят инцидентите и протибетските демонстрации в редица западни страни и преди всичко във Франция.

Заобиколена от многобройна охрана олимпийската шампионка по скоростно пързаляне с кънки Ян Ян първа понесе факела, поет след това от китайският баскетболист и звезда от американския шампионат И Цзянлян и от Чжан Цзълин – първата китайка избрана за "Мис свят" през 2007 г.

Дъглас Джаксън, представител на американската компания "Кока-Кола", един от главните спонсори на Олимпиадата в Пекин, бе първият чужденец, който пое факела в Китай.

Китайската актриса Чжан Цзъи, известна с ролите си във филмите „Тигър и Дракон“ и „Мемоарите на една гейша“ бе една от 208-те видни личности, които участваха в днешния етап от предолимпийската щафета.

Хонконгският актьор Джеки Чан последен пое факела. Обикновен технически инцидент за едни, лошо предзнаменование за суеверните, но факелът трябваше да се запали отново от китайската охрана няколко метра след старта му. С днешния етап започва обиколката на олимпийския огън по китайските градове и исторически забележителности.

Огънят ще премине и през покрива на света - Тибет. Общо на петте континента той ще пропътува 137 000 км.