Ситуацията в Южна Осетия е много тревожна
Ситуацията в Южна Осетия е много тревожна / снимки: БГНЕС

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили ще въведе военно положение, съобщи секретарят на грузинския Съвет за сигурност Каха Ломая, цитиран от Ройтерс. "Русия бомбардира пристанището в Поти и военната база в Сенаки. Смятаме, че Русия е започнала да бомбардира гражданска и икономическа инфраструктура", заяви Ломая.

По данни на грузинското външно министерство, руски военен самолет е пуснал бомба върху един от обектите на черноморското пристанище Поти. Бомбардирана е също така база на грузинското министерство на отбраната в Сенаки и повторно е бомбардирана базата на грузинското военно министерство във Вазиани, предаде ИТАР-ТАСС.

Главнокомандващият руските сухопътни войски генерал Владимир Болдирев, който ръководи оперативния щаб по оказване помощ на руските миротворци, възложи на 58-а армия и на авиацията твърдо да възпрат всякаква стрелба в зоната на отговорност на миротворците, предаде ИТАР-ТАСС. Части и подразделения на 58-а армия пристигнаха в покрайнините на Цхинвали и пристъпиха към подготовка на операция по налагане на мир в зоната на отговорност на миротворците, съобщи помощник-главнокомандващият руските сухопътни войски полковник Игор Конашенков.

"В района на бойните действия са изпратени танкови, артилерийски, мотострелкови и разузнавателни подразделения. Щурмова и армейска авиация е съсредоточена на руските летища, които са най-близо до зоната на конфликта", заяви Конашенков. В близките часове в района на Цхинвали ще бъдат изпратени и подразделения от руските специални сили "Спецназ", добави той.

Броят на убитите от грузинския артилерийски обстрел руски миротворци достигна 15 души, а ранените са 70. През нощта от Цхинвали са евакуирани 22 ранени руски войници, които сега се намират в болницата във Владикавказ. Предприемат се мерки за евакуацията и на останалите ранени руски войници, съобщи Конашенков.

Русия и Грузия размениха обвинения за ескалацията на насилието в грузинската сепаратистка област Южна Осетия на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, предаде АФП. Грузинският постоянен представител в ООН Иракли Аласания обвини Москва, че е започнала военно нахлуване в Грузия. Той показа на карта всички места в Грузия, които бяха бомбардирани от руската авиация от началото на ескалацията в нощта на четвъртък срещу петък. "Това е предизвикателство към международната общност", заяви Аласания и поиска незабавно спиране на "тези престъпни действия", прекратяване на огъня и започване на преговори.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин пък обвини Тблиси, че носи цялата отговорност за ескалацията на конфликта и заяви, че "нападенията на Грузия срещу Южна Осетия са извършени в съглашателство с някои членове на Съвета за сигурност". "Започнала е хуманитарна катастрофа", заяви Чуркин и осъди операциите по "етническо прочистване", които според него протичат по селата. Той припомни, че в Южна Осетия живеят много руснаци.

Постоянният представител на САЩ Залмай Халилзад подкрепи Грузия и призова Русия да спре въздушните си удари и ракетни обстрели над Грузия, да съблюдава териториалната й цялост и да изтегли силите си от грузинска територия.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс също призова Русия да "изтегли своите бойни части от грузинска територия", в комюнике, публикувано от Държавния департамент. "Ние призоваваме Русия да спре своите въздушни атаки и обстрела със снаряди, да спазва териториалната цялост на Грузия и да изтегли своите бойни части от грузинска територия", добави тя. "САЩ сътрудничат активно със своите европейски партньори за започване на международно посредничество", посочи още тя.

Международното летище в Тбилиси "Лочини" отмени всички полети към страните от Европа, с изключение на Турция и Украйна, съобщиха летищните власти, цитирани от ИТАР-ТАСС. Отменени са и полети за Русия, която преустанови въздушните си контакти с Грузия. Представител на летищните власти не каза докога ще е валидно ограничението.

Престрелките в Цхинвали пречат на организиране на евакуацията на ранените, жените и децата, както и за установяването на броя на пострадалите при стълкновенията, съобщи официален представител на правителството на Южна Осетия – Ирина Гаглоева.

Според нея най-острият проблем се явява липсата на питейна вода. "Преди началото на щурма грузинската страна разруши водопроводите, снабдяващи града с питейна вода, и оттогава липсата се усеща дори по-остро, отколкото недостига на медикаменти", каза тя. В Цхинвали няма и газ и електричество.