/ БГНЕС
Сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) залови осем чуждестранни джихадисти, за които се предполага, че са членове на групировката "Ислямска държава" (ИД). Сред тях са американски тийнейджър и германец, предаде Франс прес, като се позова на интернет сайта на СЗН.
 
"Осем терористи от ИД бяха пленени при операции на нашите специални сили на 6 и 7 януари", се казва в комюникето. Те са били проведени в източната сирийска провинция Дейр аз Зур.
 
Заловеният германец е 31-годишният Лукас Глас, известен с бойното име Абу Ибрахим ал Алмани. Задържаният американец, на 16 години, бе идентифициран като Сулай Ноа Су, с бойно име Абу Сулейман ал Амрики.
 
Останалите шестима заловени чуждестранни джихадисти са граждани на бивши съветски републики - двама узбеки, руснак, украинец, таджик и казах.
 
Кюрдско-арабската коалиция Сирийски демократични сили (СДС), чийто гръбнак са СЗН, прочиства последните територии, останали под контрола на ИД в източната част на страната. В неделя тя залови петима джихадисти, сред които двама американци. Единият от тях е бивш учител от Хюстън.
БТА