/ Guliver/Getty Images
Леонор Испанска, която във вторник, в деня на пълнолетието си, ще се закълне във вярност към Конституцията, е една от четирите принцеси престолонаследнички в Европа, предаде АФП. Другите три са в Нидерландия, Белгия и Швеция.

Леонор де Бурбон носи титлата принцеса на Астурия. Тя е най-възрастната дъщеря на крал Фелипе Шести и кралица Летисия. На осем години Леонор стана престолонаследничка на Испания. Тогава абдикира дядо й Хуан Карлос.

Съпругът на шведската престолонаследничка опроверга слуховете за развод

В Испания престолонаследник става най-възрастният син на монарха. Тъй като Леонор няма братя, тя трябва да наследи трона. За последен път Испания е имала монарх жена през 19-и век. Тогава кралица е Изабела Втора (1833-1868).
 

принцеса Леонор
БТА


През септември Леонор започна военното си образоване, което ще продължи три години.

Белгийският принц Габриел може би има връзка с престолонаследницата на Нидерландия

Катарина Амалия, Оранска принцеса и престолонаследничка на Нидерландия, е най-голямата от трите дъщери на крал Вилем-Александър и кралица Максима. Родена е на 7 декемрви 2003 г. През 2013 г. е обявена за престолонаследничка. Тогава баща й заема престола на страната. От 1983 г. най-възрастното дете на нидерландския крал наследява трона, независимо от пола си.
 

Катарина Амалия
Guliver/Getty Images


Кралската двойка и децата им живеят в Хага. Принцеса Катарина-Амалия учи в университета в Амстердам. Заради получени заплахи през 2022 г. престолонаследничката вече не живее в общежитие.

Елизабет, херцогиня на Брабант и престолонаследничка на Белгия, е родена на 25 октомври 2001 г. Тя е най-голямата дъщеря на крал Филип и кралица Матилда. Обявена е за престолонаследничка през 2013 г.
 

Елизабет Белгийска
Guliver/Getty Images


Красавица под пагон: Испанската принцеса Леонор се появи за пръв път във военна униформа (СНИМКИ)


Правото на първородното дете е прието в Белгия през 1991 г. Елизабет ще бъде първата жена на трона. От 1830 г. всички монарси на страната са били мъже. Монархията в Белгия има символични и представителни функции.

Виктория, херцогиня на Вестерготланд и престолонаследничка на Швеция, е родена на 14 юли 1977 г. Тя ще наследи баща си крал Карл XVI Густав и ще стане първата жена монарх на страната за последните триста години. Принцеса Виктория има брат - принц Карл Филип, и сестра - принцеса Мадалена.
 

Шведската престолонаследничка принцеса Виктория отпразнува 42-ия си рожден ден
Gulliver/Getty Images


Принцеса Виктория е много популярна сред шведското общество.

През 2010 година принцесата се омъжи за своя бивш треньор. Двамата имат две деца - Естел, родена през 2012 г., и Оскар, роден през 2016 г.
Розалия Благоева/БТА