/ Прокуратура
Сингапур извърши екзекуция на жена за първи път от 19 години. Жената бе осъдена за трафик на 31 грама хероин.

45-годишната Саридеви Джамани беше осъдена на смърт през 2018 г. за трафик на близо 31 грама хероин, съобщиха от Централното бюро по наркотиците.
Екзекутираната е била призната за виновна за трафика на 30,72 грама хероин - количество, повече от два пъти по-голямо от това, за което в Сингапур може да бъде наложено смъртно наказание.

В осъдителната присъда пише, че количеството, намерено у жената, е достатъчно да "подхрани зависимостта на около 370 наркозависими за една седмица“.
Правозащитни групи, международни активисти и ООН призоваха Сингапур да спре екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици, тъй като има все повече доказателства, че такива присъди са неефективни като възпиращ фактор.

Властите в страната, обаче, твърдят, че смъртното наказание е важно за спиране на търсенето и предлагането на наркотици.

В Сингапур действа едно от най-строгите законодателства в света по отношение на наркотиците - за трафик на повече от 500 грама канабис и на повече от 15 грама хероин може да бъде наложено смъртно наказание.

Досега в страната са екзекутирани 15 души за престъпления, свързани с наркотици.

След пандемията от Ковид Сингапур поднови смъртните присъди, като месечно бива обесван по един осъден за различни престъпления.
Два дни по-рано 56-годишен мъж на име Мохамед Азиз Хюсеин бе екзекутиран за трафик на около 50 грама хероин.

Според основните критици на тази практика в Сингапур суровият закон наказва трафикантите и куриерите по ниските нива.
БГНЕС