Сигналът на съда в Триполи е неясен
Сигналът на съда в Триполи е неясен / netinfo

Това, че наказателният съд в Либия отхвърли исканията на защитата за назначаването на двете ключови експертизи въобще не означава, че смъртните присъди на българските медици ще бъдат потвърдени. Това заяви наблюдателят на „Адвокати без граници“ в процеса срещу медиците Иван Панев. Съдът може би чете истината в решението на Върховната касационна прокуратура на Либия, заради което Върховният съд отмени смъртните присъди на 25 декември 2005 г., допълни Панев.

Възможно е съдът да няма нужда от допълнителна информация, така Иван Панев коментира решението на наказателния съд в Триполи да отхвърли назначаването на експертизите за СПИН епидемията в Бенгази през 1999 година и за мъченията над българските медицински сестри.

В същото време френският адвокат коментира, че сигналът, който даде либийският съд вчера е неясен.

Притеснен съм от качеството на процеса срещу българските медици, каза Иван Палев и допълни, че по време на следствието са допуснати толкова много драстични нарушения, че заключенията би трябвало да отпаднат.

Френският адвокат подчерта, че темата за насилието, което е било упражнявано върху медиците, не бива да бъде забравяно. Решението на този процес не е в политиката, а в съдебната зала, коментира още Иван Панев. Не съм съгласен, че производството трябва да свърши час по-скоро, по-важно е съдът да си създаде обективно мнение, допълни адвокатът.

Той уточни: Чакали сме 7 години, ако трябва ще чакаме още 3 месеца. Панев заяви, че очаква в много кратък срок той и колегите му от „Адвокати без граници” да бъдат конституирани като защитници на българските медици и палестинския лекар Ашраф Хаджудж.

Очаква се трима френски адвокати да защитават интересите на медиците ни, а двама – тези на палестинския лекар.