Северният украински граничен град Вовчанск се евакуира часове преди Русия да обяви, че е превзела селището, предаде Voice of America (VOA).

Украйна се бори срещу руската офанзива с одобрената от САЩ помощ на обща стойност 50 милиарда през миналия месец, одобрена от президента Джо Байдън. Той от месеци настоява, че помощта за Украйна е жизненоважна за националната сигурност на САЩ.

„Ако САЩ се оттеглят, ще постави Украйна пред риск. Европа ще е поставена пред риск. Целият свободен свят ще бъде под риск и ще насърчи останалите, които искат да навредят. Моето послание към президента Путин, когото познавам от много време, е просто. Ние няма да се обърнем назад и да си тръгнем“, коментира Джо Байдън. Анализатори обаче смятат, че президентските избори рядко се крепят на въпроси от външната политика. Войната в Украйна едва бива отчитана в социологическите проучвания.

Блинкен е на изненадващо посещение е Киев (СНИМКИ/ВИДЕО)

Едва 5% от американските граждани смятат, че въпросите от външната политика е сериозен проблем. Вероятният кандидат на Републиканската партия – Доналд Тръмп е заявявал неколкократно, че САЩ вече изпращат прекалено много помощ.

По-рано тази година, бившият президент загатна, че няма да се спази клаузата за взаимна защита ако страна от НАТО е нападната от Русия.

„Не бих ви защитил. Даже бих ги окуражил да правят каквото искат“, заявява Тръмп. Това послание резонира с гласоподавателите, които са разтревожени за американската външна политика.

„20-годишната война срещу терора и т.нар. Безкрайни войни вероятно е превърнала повече американци в изолационисти, затова Доналд Тръмп беше успешен през 202+ година и печели доверие за вероятната си номинация като кандидат на Републиканската партия през 2024 година“, заявява Барбара Пери от Университета на Вирджиния.

Съпротивата срещу помощта на отбранителните способности на Украйна срещу Русия обаче постави някои републиканци в трудно положение. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън, поддръжник на Тръмп, прокара помощта през успешно гласуване. „Предпочитам да изпратя патрони на Украйна, отколкото да изпратим американски момчета“, посочи той.

Русия започна сухопътна офанзива в района на Харков

С университетски протести срещу войната в Газа в някои щати, някои анализатори отбелязват, че има по-голяма дискусия за това как се използват американската помощ в чужбина.

„Познавам доста млади гласоподаватели, които мислят много внимателно за своите студентски заеми, например. Те се питат защо харчим милиарди долари за въоръжаване на Украйна и Израел? Защо не използваме тези средства за вътрешнополитически проблеми, които се нуждаят от разрешаване в тази страна?“, коментира още Барбара Пери. Помощта за Украйна, одобрена през април, вероятно ще бъде последната за тази година преди президентската избори, допълва още Voice of America (VOA).
Voice of America (VOA)