Кризата с доставките на ваксината на Оксфорд и AstraZeneca спъва ритъма на имунизацията у нас
Кризата с доставките на ваксината на Оксфорд и AstraZeneca спъва ритъма на имунизацията у нас / Gulliver/Getty Images
Доставките на ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca в ЕС изостават, което забавя масовата ваксинация и в България. В същото време милиардерът Арад Пунавала, шеф на най-големия й производител в света – Институтът за серум на Индия (SII), заяви пред репортер на „Der Spiegel”, че "би могъл лесно" да изпрати в ЕС 40 милиона дози в следващото тримесечие.

 В Индия възникнаха половин дузина фабрики за ваксини, които заедно представляват около 60 процента от глобалния капацитет на ваксините днес. „Светът няма избор в пандемията - той трябва да дойде в Индия“, казва Пунавала, цитиран от Der Spiegel.През януари неговите цехове в Пуна, Западна Индия, произведоха 70-80 милиона дози от ваксината, а от март капацитетът им трябва да достигне по 100 милиона дози месечно.

Индийският Батман e световният крал на COVID ваксините

Същевременно в складовете на компанията има 70 милиона дози от ваксината, чийто срок на годност изтича през април. Пунавала се ангажира да обезпечи нужните количества за имунизацията на 300 милиона индийци до август, но кампанията в родината му среща доста препятствия и върви бавно, като, според "Блумбърг", едва 56% от набелязаните за ваксинация са се явили да получат доза от препарата.Затова и Пунавала следи внимателно забавената ваксинация в Европейския съюз. "Защо програмата за ваксинация върви толкова бавно в Европа? Хаосът е предизвикан от самите тях, но не е късно да се реши проблема. И мога да ви кажа как“, твърди милиардерът пред германското издание..

Пунавала, един от най-богатите хора в Индия, сподели още миналата пролет риска от скъпото производство на ваксината с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и други световни филантропи. През май 2020 г. той успя да събере нужните за разработката 800 милиона долара, от които 260 млн. собствени средства. 

El Pais: Ваксината AstraZeneca – грешките, помрачили историята на успеха

AstraZeneca предоставиха лиценз на най-големия производител на ваксини в света да изработва и доставя техния препарат срещу коронавируса най-вече в Индия и Югоизточна Азия, но също С. Арабия, части от Африка и Бразилия. 


Превод и редакция: DarikNews