/ Guliver/Getty Images
Японският министър, който отговаря за олимпийските въпроси Сейко Хашимото, заяви, че има вариант Олимпийските игри да бъдат отменени и пренасрочени за друга дата по-късно през годината. Причината е коронавирусът, който, ако не бъде овладян до лятото, ще предизвика промени в световното спортно събитие.

За първи път в историята на Олимпийските игри - в Токио факлите ще са с водород

"МОК може да отмени Олимпиадата, само ако не се проведе през 2020 година. Това означава, че Игрите може да бъдат отложени за по-късна дата, стига да се състоят в последствие до края на календарната година. Но влагаме огромни усилия и правим всичко необходимо с надеждата да не се стигне до такава ситуация", коментира Хашимото.

От Международния олимпийски комитет (МОК) обаче бяха категорични, че Олимпийските игри в Токио 2020 ще бъдат успешни и ще се състоят по план от 24 юли до 9 август.

Коронавирусът поражда проблеми в политиката, всекидневието и спорта

"МОК, Организационният комитет на Токио 2020, градът-домакин, правителството на Япония и Световната здравна организация обединихме сили от средата на февруари и вярваме, че с всички предприети мерки Токио ще организира безопасни и сигурни Игри", съобщиха от комитета.