Ще гонят китайци от домовете им, ако плюят на улицата
Ще гонят китайци от домовете им, ако плюят на улицата / снимка: Reuters

Китайските граждани, които живеят в спонсорирани от правителството жилища в проспериращата южна провинция Гуандун, може да бъдат изгонени от домовете си, ако плюят на обществени места. Това предвижда нов план на местните власти за управление на общинските жилища.

Планът, изложен на уебсайта на службата за управление на земята и жилищата в Гуанджоу, включва хвърлянето на отпадъци, вдигането на твърде много шум и комарджийството в списъка с повече от 20 други "злодеяния", които може да доведат до изгонване от временното жилище, въз основата на точкова система, изброява БГНЕС. Плюенето на обществено място носи наказание от три точки, изхвърлянето на отпадъци - пет, изхвърлянето на неща от по-горните етажи - седем, а неизплащането на наема в продължение на три поредни месеца носи максималното наказание от 20 точки, предвижда планът на властите.

Хората в общинските жилища ще бъдат принудени да се изнесат, ако съберат общо 20 точки. Плюенето на обществени места е често срещано явление в Китай, въпреки правителствените кампании за премахването му като заплаха за здравето. Властите посочват, че са почерпили идеи от опита на Хонг Конг за управление на общинските жилища.