коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Това засилва критиките към институциите на ЕС и реакцията им срещу разпространението на COVID-19
Председателят на Европейския изследователски съвет (ЕИС) - главната научна структура на Европейския съюз, подаде оставка в разгара на кризата с коронавируса, давайки израз на различията си с действията на институциите на ЕС за борба с пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Мауро Ферари оглави ЕИС на 1 януари т.г., т. само преди 3 месеца, и оставката му, подадена лично пред председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, влиза в сила веднага, съобщи говорителят на комисията Йоханес Барке.

ЕК отложи предложенията си за постепенно излизане от карантината


Критиките му ще засилят натиска върху институциите на ЕС, които станаха обект на обвинения, че не работят заедно в борбата срещу глобалната пандемия, посочва АП.
 


Новината съобщи първо британският вестник "Файненшъл таймс", пред който Ферари каза, че е "изключително разочарован от европейския отговор" на пандемията. Той се оплака, че е срещнал институционални и политически пречки" на опитите да се създаде научна програма за борба срещу вируса.

"Омръзна ми от както от управлението на науката, така и от политическите операции в ЕС, - посочи той. - Загубих вяра в самата система."

"Предизвиканата от разпространението на вируса криза напълно промени моите възгледи, макар че с ентусиазъм продължавам да подкрепям идеалите на международното сътрудничество", казва ученият в изявлението си, цитирано от вестника и от ТАСС.

Ферари обясни, че разногласията му с Еврокомисията са започнали в началото на март, когато той предложил да се създаде специална програма на ЕИС за борба с вируса и "когато стана очевидно, че пандемията ще се превърне в трагедия, вероятно с безпрецедентни мащаби".

"Мислех, че в такова време най-добрите учени в света трябва да бъдат обезпечени с ресурси и възможности за борба с пандемията, за да бъде заменен често импровизационният подход на политическите лидери", отбелязва той.

ЕС ще договори икономически план за спасение

Но научният съвет на ЕИС - управляващ орган на организацията, единодушно отхвърли идеята на Ферари с аргумента, че финансирането на такива крупни проекти не е от компетенцията на ЕС.

Европейската комисия защити действията си в борбата срещу кризата и каза, че по бърза процедура са одобрени 18 изследователски и научни проекти за борба срещу кризата с коронавируса, а други 50 проекта на ЕИС също се включват в рамките на общите усилия на ЕС.

"ЕС има най-всеобхватния пакет от мерки за борба срещу вируса и използва различни инструменти, за да може да оказва най-мощен ефект за разрешаване на кризата", заяви комисията.
БТА