Северна Корея заяви, че новият ѝ опит да изведе шпионски спътник в орбита се е провалил, предаде АФП.

Спътникът се е взривил във въздуха по време на първия етап на полета поради предполагаем проблем с двигателя. "Разузнавателния спътник Malligyong-1-1 експлодира във въздуха по време на полет", съобщи Националната администрация за аерокосмически технологии на страната в изявление, разпространено от държавните медии.

"Причината за инцидента е проблем надеждността на новоразработения двигател с течен кислород и керосин“, се пояснява в съобщението.


По- рано бе обявено, че Северна Корея е изстреляла неидентифициран обект, съобщиха южнокорейските военни. Съобщението дойде часове, след като Пхенян информира Япония, че се готви да изстреля още един шпионски сателит.
 

„Северна Корея е изстреляла неидентифициран обект в южна посока, над Жълто море“, заявиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. 


Японското правителство издаде извънредно предупреждение към жителите на южната част на страната да се укрият от възможната заплаха от севернокорейска ракета. По-късно то беше отменено, тъй като властите установиха, че не се очаква тя да прелети над японска територия.

Изстрелването вероятно ще бъде опит на Пхенян да изведе в орбита втори шпионски спътник. След няколко неуспешни опита, които завършваха с разбиване на ракетите, през ноември Северна Корея успешно изведе в орбита първия си такъв сателит.

Припомняме, че лидерите на Южна Корея, Китай и Япония се срещнаха днес в Сеул за първата си тристранна среща на върха от близо пет години.

"Всяко изстрелване, използващо технология за балистични ракети, би нарушило множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и би подкопало регионалния и световния мир и стабилност", заяви южнокорейският президент Юн Сук-йол в речта си при откриването на срещата, преди да проведе разговори с китайския премиер Ли Цян и японския му колега Фумио Кишида. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС/БТА