Северна Корея задържа кораб на южната си съседка
Северна Корея задържа кораб на южната си съседка / снимка: БГНЕС

Севернокорейските власти задържаха в свои териториални води южнокорейски риболовен кораб, след като той случайно пресякъл водната граница между двете държави в Японско море, съобщиха световните агенции.

По данни на южнокорейското Министерство на отбраната, инцидентът е станал в 6.30 часа местно време (00.30 часа българско време). На борда на риболовния кораб е имало четирима души. Предполага се, че плавателният съд се е отклонил от курса заради проблем със системата за спътникова навигация.

Южнокорейското министерство на националното обединение е изпратило официална писмена молба до севернокорейските морски власти да освободят рибарския кораб. Северна Корея потвърди, че е получила молбата. Представители на Пхенян съобщиха по телефона, че ще се запознаят с проблема и ще информират Сеул по-късно. Севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА не е съобщила нищо за инцидента.

Случаят вероятно ще засили напрежението между двете корейски държави, които не са сключвали мирен договор след края на сраженията в Корейската война от 1950 до 1953 г., отбелязва БТА В момента южнокорейски работник от промишлена зона, ръководена съвместно от Пхенян и Сеул, е държан принудително в Северна Корея вече повече от 120 дни по обвинение, че е обидил режима в Пхенян. КНДР държи в ареста и две американски журналистки, заловени край границата с Китай и обвинени във враждебни действия срещу Пхенян.