/ БГНЕС/EPA
Северна Корея изстреля две балистични ракети в морето, докато китайският външен министър бе на посещение в Сеул - второ изстрелване на Пхенян за по-малко от седмица, съобщи АФП.

Анализатори коментираха, че това без съмнение е сигнал към Пекин, ключов дипломатически съюзник на КНДР и основен партньор в търговията и помощта, въпреки че понякога отношенията им са сериозно обтегнати.

Северна Корея тества успешно крилати ракети с голям обсег

„Въоръженият с ядрени оръжия Север изстреля две неидентифицирани балистични ракети от централната си вътрешна зона в морето край източния си бряг“, се казва в изявление на Сеул. "Южнокорейските и американските разузнавателни агенции извършват подробен анализ", добавиха те, без веднага да дадат подробности за обхвата на ракетите.

По-рано Генералният щаб на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е изстреляла неидентифициран снаряд към Японско море. Щабът заяви, че ако Пхенян е изстрелял балистична ракета, това ще е в противоречие на резолюциите на ООН, целящи да ограничат ядрените дейности на Северна Корея.

МААЕ: Северна Корея отново е задействала един ядрен реактор, произвеждащ плутоний

Поредното изстрелване идва дни след като Северна Корея изпита крилата ракета с голям обсег, способна да удари голяма част от територията на Япония. Експерти казват, че крилата ракета може да носи ядрена бойна глава. Съветът за сигурност на ООН не забранява изпитването на крилати ракети.

Но се смята, че балистичните ракети са по-заплашителни, тъй като могат да носят по-големи и по-мощни заряди, да имат много по-голям обсег и да летят по-бързо.
 
БГНЕС