/ Guliver/Getty Images
Сенатът на САЩ представи дългоочакван законопроект, предвиждащ финансиране на стойност 118 милиарда долара, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Законът съчетава мерки за охрана на границата с Мексико и военна помощ за Украйна, Израел и други американски съюзници. Малко вероятно е обаче да бъде одобрен от Конгреса, тъй като той вече бе посрещнат със съпротива от лидерите на републиканското мнозинство в Камарата на представителите, включително от нейния председател Майк Джонсън.

Предложението може да се окаже най-добрият шанс за президента на САЩ Джо Байдън да възобнови военната помощ за Украйна - основна външнополитическа цел, която се споделя както от водещия демократ в Сената Чък Шумър, така и от лидера на републиканското малцинство в горната камара на Конгреса Мич Макконъл.

След като Конгресът не одобри отпускането на 60 милиарда долара помощ за Украйна, Съединените щати преустановиха доставките на боеприпаси и ракети за нападнатата от Русия страна, затруднявайки я да се отбранява, отбелязва АП.

Сенаторите от месеци работеха по внимателно договорения компромис, който има за цел да преодолее съпротивата на консерваторите в републиканския лагер, които искат помощта за Киев да бъде прекратена. Следващите дни обаче ще бъдат решаващ тест за това дали лидерите на Конгреса ще успеят да прокарат закона, замислен да затвърди ангажираността на Съединените щати със световните дела. Едновременно с това нормативният акт обръща внимание и на друг наболял въпрос - имиграционната политика, в момент, когато мигрантският наплив през границата с Мексико достигна рекордно високо равнище.

Предложението на Сената "позволява на Съединените щати да продължат своята жизненоважна работа, заедно с партньорите си от целия свят, за да отстояват свободата на Украйна и да подкрепят способността ѝ да се защитава срещу агресията на Русия", каза в изявление Байдън.

Що се отнася до охраната на границата, президентът на САЩ коментира, че имиграционната система от твърде дълго време не функционира правилно и е време да бъде поправена. "Това ще направи нашата страна по-безопасна, границите ни - по-сигурни, ще осигури на (мигрантите) справедливо и хуманно, като същевременно ще запази законната имиграция, в съответствие с нашите ценности като нация", аргументира се той.

Очакваше се Сенатът да проведе тази седмица ключово гласуване по закона, но само на няколко часа след публикуването на текста снощи председателят на Камарата на представителите заяви, че той няма шансове да премине през долната камара на американския парламент. "Този законопроект е още по-лош, отколкото очаквахме, и няма да стигне дори близко до прекратяване на катастрофата по границата, предизвикана от президента", написа републиканецът Джонсън в социалната мрежа "Екс".
Симеон Томов/БТА