АСЕАН
АСЕАН / БГНЕС
Лидерите на седем от десетте страни в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) не присъстваха на срещата на върха АСЕАН-САЩ, информира РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

Тръмп не присъства на срещата на лидерите на АСЕАН и на срещата на върха в Източна Азия на 2-4 ноември в столицата на Тайланд и не изпрати нито вицепрезидента, нито държавния секретар на САЩ в Банкок. Като председател на делегацията на Вашингтон Робърт О "Брайън, съветник по национална сигурност на САЩ, пристигна в Банкок.
Според регионалните наблюдатели, това е нетипично и рядко за САЩ по-ниско ниво на представителност на САЩ в събитията от АСЕАН.

Китай е готов да сътрудничи с АСЕАН за Южнокитайско море

Днес сутринта само трима лидери на държави от АСЕАН се явиха на срещата на върха АСЕАН-САЩ, която се проведе преди срещата на върха в Източна Азия: премиерите на Тайланд (тазгодишното председателство на АСЕАН), Виетнам и Лаос. Останалите страни от блока - Сингапур, Малайзия, Индонезия, Бруней, Камбоджа, Мианмар и Филипините бяха представени от външните министри.

В началото на срещата О'Брайън прочете писмо на президента Тръмп до лидерите на АСЕАН с покана да го посетят в Съединените щати за отделна „специална“ среща на върха.
В понеделник Индо-Тихоокеанският бизнес форум, организиран от Съединените щати, заедно с Американския бизнес съвет на АСЕАН и Американската търговска камара, се провежда в съседната зала за спортно-изложбения комплекс „ИМПАКТ“ в северните покрайнини на Банкок. Ръководителят на американската делегация във форума е търговският секретар на САЩ Уилбър Рос, който гордо обяви при откриването си, че сред приблизително хиляда участници в събитието са 19 американски посланици в страните от региона и 8 ръководители на административни отдели на САЩ.