Сирия
Сирия / БТА
Въоръжените сили на САЩ снощи са нанесли удари по два обекта в Източна Сирия, използвани от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция и свързани с Иран групировки, в отговор на "продължаващите атаки" срещу американските военнослужещи в Ирак и Сирия, предаде ДПА, цитирайки съобщение на Пентагона.

Ударите са били нанесени по учебен център в Абу Камал и по скривалище в Маядин в източната провинция Дейр аз Зор, съобщи в свое кратко изявление министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

„Експерт по бомбите“ на терористичната организация ДАЕШ е заловен в Истанбул


САЩ нанесоха подобни удари по цели в Източна Сирия през октомври и по-рано през ноември.

През последните седмици проиранските групировки засилиха нападенията си срещу американски военни бази в Сирия и Ирак в отговор на израелската военна кампания в Газа.
Обстановката в сферата на сигурността в целия регион е особено напрегната от 7 октомври насам, когато бойци на "Хамас" извършиха смъртоносни нападения в южната част на Израел, отбелязва ДПА. Израел отговори с мощна въздушна и сухопътна офанзива в Газа.

Лидерът на „Хизбула“ заяви, че бойците му атакуват израелски гранични постове с нови оръжия

САЩ разположиха повече оръжейни системи, военни кораби и въздушни ескадрили в Източното Средиземноморие и изпратиха няколкостотин войници в Близкия изток, за да подкрепят американските подразделения там.

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил снощната акция, за да даде ясно да се разбере, че САЩ защитават себе си, своите служители и своите интереси, подчерта Остин. САЩ са готови да предприемат допълнителни необходими мерки за защита на собствения си народ и интереси, добави той.



 
Владимир Арангелов/БТА