/ iStock/Getty Images
Съединените щати осъдиха действията на суданските военни, които в неделя арестуваха цивилни правителствени служители и други политически лидери по време на военен преврат. В резултат на това САЩ спират отпускането на помощ в размер на 700 млн. долара за страната, съобщи Ройтерс.

"Съединените щати категорично осъждат действията на суданските военни сили", това заяви държавният секретар Антъни Блинкен.

Той добави: "Ние категорично отхвърляме разпускането на ръководеното от цивилни граждани преходно правителство и свързаните с него институции и призоваваме за незабавното им възстановяване".

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ, също направи изявление по повод превземането на властта от суданските военни, което спря прехода на страната към демократична държава, ръководена от цивилни граждани. "Гражданското преходно правителство трябва да бъде незабавно възстановено. То изразява волята на суданския народ, за което свидетелстват значителните мирни демонстрации в негова подкрепа на 21 октомври".

Суданските военни арестуваха и министър-председателя Абдала Хамдок. В опит да убедят военните да освободят всички цивилни правителствени служители, да се въздържат от насилие в случай на протести и да възстановят ръководеното от цивилни лица преходно правителство, САЩ решиха да спрат средствата, насочени към източноафриканската държава.

От 2019 г. Судан се управлява от временно гражданско-военно правителство, наречено Суверенен съвет. Военните свалиха от власт Омар ал-Башир след месеци на протести срещу неговото управление. След свалянето на Ал-Башир Судан бе поел тенденция към демократично гражданско правителство.

През последните седмици преговорите между военните и ръководеното от тях гражданско правителство се провалиха, а на 21 октомври се проведоха масови протести с искане за пълно гражданско управление. Министър-председателят на Судан заяви, че пълното гражданско управление трябва да бъде въведено до 17 ноември.

Превратът изглежда е опит на суданските военни да предотвратят пълното гражданско управление. Остава да се види дали може да се постигне друго споразумение за споделяне на властта. 

Междувременно стана ясно, че телекомуникациите в Судан бяха прекъснати, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свой журналист на терен. Това стана ден, след като военните в страната превзеха властта чрез преврат.

Все още няма официално потвърждение за прекъснатите телекомуникации. След една като цяло спокойна нощ, тази сутрин животът в столицата Хартум е застинал. Магазините са затворени, в града не работят никакви услуги, а някои пътища остават блокирани от военните.
БГНЕС