САЩ: Руските заплахи за ракети по-близо до Западна Европа достойни за съжаление
САЩ: Руските заплахи за ракети по-близо до Западна Европа достойни за съжаление / Сергей Иванов
Съединените щати определиха като "достойно за съжаление" изказването на руския вицепремиер Сергей Иванов, че Русия може да разположи ракети по-близо до Западна Европа, ако не бъдат приети предложенията й във връзка с плановете на Вашингтон за изграждане на противоракетен щит в Полша и Чехия.

Сергей Иванов, който е бивш министър на отбраната, е споменаван като евентуален приемник на Владимир Путин на президентския пост. В сряда той заяви, че ако Вашингтон приеме предложенията на Москва, няма да се налага Русия да разполага нови ракети в европейската част на страната, включително в района на Калининград. Говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак посочи пред журналисти, че "казаното от Иванов няма да засенчи факта, че сега има конструктивен диалог с руската страна по проблема".

Съединените щати твърдят, че елементите от системата им за противоракетна отбрана, които възнамеряват да разположат в Чехия и Полша, ще бъдат предназначени за отблъскване на евентуални ракетни нападения от Иран. Русия обаче смята, че противоракетният щит ще е насочен срещу стратегическите й интереси. В понеделник руският президент Владимир Путин представи проект за изграждане на разширена система за противоракетна отбрана в Европа с участието на НАТО. Според Путин това би направило излишни американските планове за разполагане на 10 ракети прехващачи в Полша и радарна станция в Чехия.

Япония ще ускори изграждането на противоракетен щит, за да се защити от севернокорейската заплаха. Проектът е одобрен от премиера Шиндзо Абе, и в него се посочва, че комунистическият режим в Пхенян усилено усъвършенства балистичните си ракети, за да включи в техния обсег цяла Източна Азия, Австралия и част от Аляска. Затова Япония ще разположи възможно най-бързо системата за противоракетна отбрана, която разработва заедно със САЩ от 1999 г.