САЩ приветстваха изборите в Тайланд
САЩ приветстваха изборите в Тайланд / netinfo

САЩ приветстваха изборите в Тайланд и ги определиха като свободни и честни, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"САЩ приветстват първите данни, които сочат, че състоялите се избори са преминали свободно и честно и поздравяват тайландския народ, че осъществи този жизненоважен напредък към завръщане към посочено чрез избори правителство", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Шон Маккормак.

При преброени 80 процента от бюлетините, подкрепящата сваления от власт премиер Таксин Шинаватра партия "Власт на народа" (ПВН) печели 230 места от 480 в долната камара на парламента. Съперниците й от Демократическата партия вземат 161 места. Таксин Шинаватра бе свален от власт при безкръвен преврат през септември 2006 година. Той обаче остава популярен сред жителите на селските райони в Тайланд, които са мнозинството от населението. В кампанията си ПВН предлага връщане на Таксин от изгнанието му в Лондон и продължаване на неговата политическа линия.

"Тайландците се завърнаха пред урните, за да покажат, че подкрепят завръщането към посочено чрез избори правителство. В цялата страна присъстваха местни и чуждестранни наблюдатели. Призоваваме всички заинтересовани страни да приемат резултатите, а всички спорове или оплаквания за измами да се разгледат справедливо и прозрачно", се добавя в изявлението.