/ Gulliver/Getty Images
Камарата на представителите на САЩ одобри огромен военен бюджет в размер на 738 млрд. долара, обхващащ всички военни разходи на Пентагона от семейните отпуски на войниците до покупката на нови изтребители и създаването на американски Космически сили като самостоятелен вид въоръжени сили в рамките на ВВС, предадоха Ройтерс и ДПА.

Създаването на Космически сили като отделен клон във въоръжените сили е инициатива на президента Доналд Тръмп.

В подкрепа на законопроекта гласуваха над 377 конгресмени и само 48 бяха против, което потвърждава традицията за двупартиен консенсус по военните разходи от много години. Този резултат е достатъчен законопроектът да бъде изпратен за одобрение в Сената. Доналд Тръмп обеща да го подпише веднага след приемането му от двете камари на Конгреса, с което той ще стане закон.

Лавров връчи на Тръмп поканата от Путин да празнуват заедно 9 май в Москва

Някои от най-либерално настроените конгресмени изразиха недоволство, че демократите, които са мнозинство в Камарата, не са били настоятелни за повече отстъпки от Тръмп и за по-либерални политики. Те са недоволни и от лавинообразно нарастващите военни разходи на страната.

"Този президент иска да прибави над 100 милиарда долара, за да продължава безкрайни и неоторизирани войни, да забрани транссексуални на служат във въоръжените сили, да запази базата в Гуантанамо", каза конгресменът демократ Марк Рокан, цитиран от Асошиейтед прес.

Сенатът на САЩ включи санкциите срещу „Северен поток-2“ в своя законопроект за бюджета

АП отбелязва, че демократите са се отказали от поправката, която предвиждаше забрана за Тръмп да прехвърля пари от сметките на Пентагона за строежа на стената по границата с Мексико. Те са се отказали и от мерки в защита на транссексуални военни, както и от още няколко свои искания.

Републиканците пък са се отказали от искането на Тръмп за 7,2 млрд. долара пряко от военния бюджет за финансиране на строежа на стената.
БТА