войници
войници / iStock/Getty Images
Пентагонът обмисля възможността за изпращане на допълнителни 5000 до 7000 военни в Близкия изток за възпиране на агресията на Иран в региона, предаде AP.
Обсъждането на изпращане на допълнителни войски последва няколко решения от пролетта насам за засилване на американското присъствие в Близкия изток заради поредица от морски атаки и ракетни нападения срещу Саудитска Арабия, за които САЩ и други страни твърдят, че са извършени от Иран.

САЩ дължат на ООН 491 млн. долара

Техеран е заплаха за интересите на Вашингтон в региона, а напрежението между двете страни достигна връхна точка заради изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение. Администрацията на Доналд Тръмп беше разкритикувана от западните страни за това решение.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Джон Руд заяви пред сенатори, че шефът на Пентагона Марк Еспър "възнамерява да направи промени" в числеността на войските, разположени в региона. Други източници посочиха, че се обсъжда изпращането на 5000 до 7000 военни в Близкия изток, но подчертаха, че все още няма окончателно решение.