САЩ ООН
САЩ ООН / БГНЕС
Съединените американски щати все още дължат 491 млн. долара в бюджета на ООН, заяви говорителят на генералния секретар на организацията Стефан Дюжарик на брифинг.

През октомври генералният секретар на ООН Антонио Гутериш информира представители на нюйоркския дипломатически корпус за сериозно влошаване на финансовото състояние на организацията. Към 9 октомври 2019 г. повече от 50 държави членки, включително САЩ, не са внесли вноски за текущата година в глобалните бюджети на ООН, съобщава РИА Новости.

Борисов от Мадрид: Втори сме в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид (ВИДЕО)

Организацията дори е била принудена да съкрати някои видове дейности и да премине към икономичен режим на действие в централата в Ню Йорк.

"САЩ трябва да платят 491 милиона", каза Дюжарик.

Преди това той заяви, че американската страна е внесла около 563 млн. долара в бюджета на ООН през последните седмици. Последният транш е направен на 25 ноември и възлиза на 300 милиона долара, добави той.

ООН призова Европа да протегне ръка на Гърция за кризата с деца мигранти

През октомври помощник-генералният секретар на ООН Чандра Раманатан разкри пред репортери размера на задълженията на държавите към организацията. Според него САЩ дължат 674 милиона долара през тази година и 381 милиона долара през предходните години към редовния бюджет.

Общите задължения по бюджета възлизат на 1,385 млрд. долара, отбеляза той. В същото време Дюжарик уточни, че 7 държави дължат 97% от тази сума - това са САЩ, Бразилия, Аржентина, Мексико, Иран, Израел и Венецуела.
БГНЕС