/ iStock/Getty Images
Представители на САЩ и Ирак започнаха стратегически диалог за бъдещето на американското военно присъствие в близкоизточната страна, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Американски представители вече казаха, че се очаква при серия видеоконферентни разговори представителите на двете страни да обсъдят области от двустранните отношения, включващо икономически, социални и политически аспекти, както и сигурността. Очаква се обаче водещи теми да бъдат бъдещето на американските военни сили в Ирак и на коалицията срещу групировката "Ислямска държава", която помагаше на иракските сили в продължилата години борба срещу екстремистката групировка.

Американски военен самолет катастрофира при кацане в база в Ирак

Вчера иракският премиер Мустафа ал Казими заяви, че главната цел на диалога е запазването на суверенитета и интересите на Ирак.

През януари парламентът на близкоизточната страна гласува за прекратяване на присъствието на чужди войски, свързани с водения от САЩ съюз срещу Ислямска държава. Гласуването се състоя дни, след като при американски въздушен удар в Багдад бяха убити Касем Солеймани, командващ елитните ирански сили "Ал Кудс", иракският командир на милициите "Хашд аш Шааби" Абу Махди ал Мухандис и няколко бойци от милиции, свързани с Иран, припомня ДПА.

САЩ вече са заявявали, че военните им сили ще останат в Ирак, докато иракското правителство приема присъствието на американски и коалиционни сили в страната за продължаващата борба срещу "Ислямска държава". Ирак обяви победа срещу групировката през 2017 г., но екстремисти от Ислямска държава продължават да извършват нападения в страната.

Отношенията между Вашингтон и Багдад се подобриха след идването на власт на новия премиер Мустафа ал Казими миналия месец. Някои партии, включително подкрепяния от Иран блок "Фатех", продължават да призовават за изтеглянето на американските войски, отбелязва АП.
БТА