Саркози предлага създаването на Средиземноморски съюз
Саркози предлага създаването на Средиземноморски съюз / netinfo

Кандидатът на френската десница за президентските избори тази пролет във Франция Никола Саркози се обяви за създаването на Средиземноморски съюз, който, по думите му, да бъде партньор, а не алтернатива на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Саркози представи тази идея на предизборен митинг вчера във френския пристанищен град на Средиземно море Тулон. Той не уточни кои държави трябва да бъдат членки на новия съюз, но подчерта, че е задължение на Франция, Португалия, Испания, Кипър и Гърция да го създадат, предаде Ройтерс.

Саркози каза, че Средиземноморският съюз трябва да има общи институции с Европейския съюз и че би могъл да бъде организиран около периодична среща на върха на лидерите на неговите държави членки или пък да работи посредством Средиземноморски съвет, наподобяващ на Европейския съвет.

Според президентския кандидат на френската десница евентуалният Средиземноморки съюз ще помогне на ЕС да поддържа по-добри връзки с Израел, палестинците и Турция. Саркози, който е против членство на Турция в ЕС, допълни, че Анкара може да се превърне в оста, около която да бъде изграден новият Средиземноморски съюз, предаде Ройтерс.