Саркози, Барозу и Солана пристигат на посещение в Москва
Саркози, Барозу и Солана пристигат на посещение в Москва / снимкa: БГНЕС

Месец след като посети Русия и Грузия в разгара на руско-грузинския конфликт, френският президент Никола Саркози отново се завръща в тези две държави, този път в качеството си на президент на страната, която е ротационен председател на ЕС. Сега той ще бъде придружаван и от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Визитата в Русия и Грузия ще започне със среща с руския президент Дмитрий Медведев в Москва. Тримата европейски представители ще се опитат да убедят Медведев да ускори прилагането на международния план за мир между Русия и Грузия. Планът е в шест точки и беше приет от Русия и Грузия по време на предходното посещение на Саркози в региона през август. Сега европейското трио ще се опита да убеди Медведев да приложи три точки от плана.

Първо европейските представители ще настояват за бързото разполагане на грузинска земя на мисия от независими наблюдатели. Към мисията на ООН в Абхазия и тази, която Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа иска да разположи около Южна Осетия, ЕС иска да добави и контингент от цивилни европейски наблюдатели.

Втората цел на европейските представители е да получат от Москва информация за конкретни дати и гаранции за точни механизми за изтеглянето на руските сили от грузинските територии, които не са в Южна Осетия и Абхазия.

Ако европейското трио не постигне в Москва набелязаните цели, то тогава 27-те страни членки на ЕС ще подновят разговорите си за евентуални санкции срещу Москва. Сред тях може да фигурира и анулирането на срещата на върха ЕС-Русия, предвидена за 14 ноември.

След визитата си в Москва триото ще посети в понеделник вечерта Тбилиси, където отново ще подчертае подкрепата на ЕС за грузинския президент Михаил Саакашвили и ще му разкаже за резултатите от разговорите с Медведев.