Руски оператори спряха водещ тв канал след допитване до зрителите
Руски оператори спряха водещ тв канал след допитване до зрителите / снимка: sxc.hu

Няколко руски кабелни и сателитни оператори изключиха водещ независим телевизионен канал от пакетите си, след като той предизвика обществен скандал с анкета с въпроса „Трябвало ли е да бъде предаден Ленинград, за да се запази животът на стотици хиляди хора?” по повод годишнината от края на нацистката блокада на града (сега Санкт Петербург) през Втората световна война, предаде АП.

Канал „Дожд”
, който излъчва по интернет, кабел и сателит, е водещата независима телевизия в Русия. Собственичката Наталия Синдеева заяви вчера, че доставчиците са били подтикнати от неназовани държавни служители. Тя твърди, че критичните материали на канала дразнят мнозина в Кремъл. Телевизията се извини за анкетата, която предизвика остра критика и призиви от депутати да бъде закрита, отбелязва БТА.

Говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви че с анкетата „Дожд” е преминал морална „червена линия”, но въпросът за закриването е работа на собствениците и операторите на кабелни мрежи. Песков заяви това в ефира на телеканал „Дожд” с уговорката, че говори като гражданин и зрител, а не представител на държавния глава.