Русия трупа бронетехника в близост до Крим
Русия трупа бронетехника в близост до Крим / снимка: БГНЕС, архив

Руски военнослужещи са взели под контрол фериботния терминал в украинсикя град Керч в най-източната точка на полуостров Крим, откъдето обикновено заминават плавателните съдове за руския бряг, на около 20 км път с кораб, предаде Асошиейтед прес. Рано тази сутрин мъже във военни униформи контролираха терминала. Те отказаха да се представят, но говореха руски и автомобилите, с които бяха дошли, имаха руски регистрационни номера, отбелязва агенцията.

Русия е започнала да разполага бронетранспортьори на руския бряг на тесния Керченски проток между Русия и украинския полуостров Крим, предаде по-рано през деня Ройтерс, като се позова на украинската гранична охрана.

Говорител на службата заяви също, че е имало движение на руски части във и около кримското пристанище Севастопол, където е базата на руския Черноморски флот, и че руските сили са блокирали мобилните телефонни връзки в части от Крим, предава БТА.

По думите му струпването на бронетехника било близо до фериботно пристанище на руския бряг на Керченския проток, с ширина 4,5 км в най-тясната част, който разделя източния бряг на Кримския полуостров и западния бряг на Таманския полуостров и свързва Черно с Азовско море.

Руски военни продължават масово да дебаркират в Крим, с което нарушават международни споразумения, заявиха днес украинските граничари, цитирани от Франс прес. През последното денонощие в Крим се приземиха 10 руски бойни хеликоптера и 8 транспортни самолета, без Украйна да бъде предупредена. Това е нарушение на двустранните споразумения за статута на руския Черноморски флот, базиран в Крим - според тях Киев трябва да бъде информиран за подобно движение на войски 72 часа предварително, посочва агенцията.

Според същия източник от 1 март в пристанище Севастопол са влезли и 4 руски бойни кораба от Балтийския флот.

Неизвестно чии войници, действащи в полза на местните проруски власти, поеха контрола над част от Крим и обсадиха украинските войници в техните казарми, посочва АФП.

Завладян от турците, Киев е превзет от Русия в края на 18-и век. Спадал към съветска Русия в рамките на СССР, през 1954 г. полуостровът е включен в състава на Украйна. Според министерството на отбраната в Киев Русия вече е увеличила с 6000 души военното си присъствие в Крим. В събота руският парламент даде зелена светлина на федералната армия за намеса в Украйна, напомня агенцията.