Русия признава независимостта на Абхазия и Южна Осетия
Русия признава независимостта на Абхазия и Южна Осетия / снимкa: БГНЕС
Руският президент Дмитрий Медведев съобщи, че Русия признава независимостта на двете грузински сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Подписах указите, с които Русия признава независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Русия призовава другите държави да последват примера й. Това не е лек избор, но е единствената възможност да се защити животът на хората", заяви Медведев в обръщение по руската телевизия.

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че „не се страхува от нищо“, включително от нова студена война със Запада, като същевременно увери, че не желае да се стига до това. „При създалото се положение всичко зависи от нашите партньори, от световната общност и от нашите западни партньори. Ако Западът иска да запази добрите отношения с Русия, там ще разберат причините за нашето решение да признаем Южна Осетия и Абхазия", подчерта руският президент. Медведев потвърди, че Русия изцяло е изпълнила своите задължения, произтичащи от т. нар. "План Саркози" в шест точки – „руските войски се изтеглиха извън границите на Грузия, като единственото изключение се отнася до зоните за сигурност".

Президентът направи изказването си след заседание на руския Съвет за сигурност в черноморската резиденция в Сочи. На него бе разгледана декларацията на двете камари на руския парламент, в която се призовава Медведев да признае двете грузински сепаратистки области.

На заседанието присъстваше и предшественикът на Медведев и сегашен премиер Владимир Путин. Министрите на външните работи и на отбраната, Сергей Лавров и Анатолий Сердюков, които са членове на Съвета за национална сигурност, също пристигнаха в Сочи за заседанието.

Русия ще установи дипломатически отношения с Абхазия и Южна Осетия и ще подпише споразумения за партньорство с тях, съгласно два указа, подписани от руския президент Дмитрий Медеведев.

Указите предвиждат руското Министерство на външните работи да установи дипломатически отношения с двете области и да изготви споразумения за приятелство и сътрудничество. Указите задължават руското Министерство на отбраната да поддържа мира в Абхазия и Южна Осетия, докато договорите бъдат подписани.

Абхазия и Южна Осетия са международно признати като части от територията на Грузия. Президентът припомни, че Москва е "проявила сдържаност и търпение", предаде ИТАР-ТАСС. 

"Ние нееднократно призовавахме да се върнем на масата за преговори и не променихме позицията си дори след едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово. Но нашите настойчиви предложения към грузинската страна да се сключи с Абхазия и Южна Осетия споразумение за неизползване на сила останаха без отговор. За жалост те бяха пренебрегнати и в НАТО, а даже и в ООН. Сега е ясно, че мирното решение на конфликта не е влизало в плановете на Тбилиси. Грузинското ръководство методично се готвеше за война, а политическата и материалната подкрепа от външни покровители само подсилваше усещането за безнаказаност", заяви Медведев.

Грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че с признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия Русия се стреми да променя със сила границите в Европа, предадоха световните агенции. "Решението на Русия да признае независимостта на Южна Осетия и Абхазия е напълно незаконно", подчерта Саакашвили в обръщение към нацията по повод решението на Москва да признае двете грузински сепаратистки републики за независими държави. Президентът призова западните държави да ускорят процеса на интеграция на Грузия в НАТО и Европейския съюз. Грузия ще се бори с мирни средства срещу "злото", за да възстанови териториалната си цялост, добави Михаил Саакашвили.

Лидерите на Абхазия и Южна Осетия изразиха задоволство от решението на Русия да признае независимостта им и определиха тази стъпка като историческа, съобщи агенция Интерфакс. Жителите на грузинската сепаратистка област Абхазия започнаха да празнуват, като стреляха във въздуха, отвориха бутилки шампанско и плачеха от радост. Хората в столицата на Южно Осетия Цхинвали също ликуват, предаде АФП.

„Това е исторически ден за нашия народ. Благодарен съм на руските държавници и на руския народ за тази голяма стъпка да признаят независимостта на Абхазия“, заяви президентът на сепаратистката република Сергей Багапш. Лидерът на Южна Осетия Едуард Кокойти допълни: „Това е голям ден в историята на нашата страна и нашия народ. Русия ни спаси от геноцид и ни позволи да се развиваме и да живеем в нашата земя“.

В понеделник руската Държавна дума подкрепи единодушно преди това одобрената от Съвета на федерацията декларация с призив към Дмитрий Медведев да бъде призмата независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Кремъл има последната дума при признаването на сепаратистките републики и според експерти вероятно ще поиска да се проведе референдум, което ще забави решението.