/ БГНЕС
Русия и Китай ще проведат съвместни военноморски учения между 21 и 27 декември, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната.

Съвместните учения, които се провеждат ежегодно от 2012 г., ще включват ракетни и артилерийски учебни стрелби в Източнокитайско море, каза руското ведомство.

Военни кораби на Русия и на Китай патрулират съвместно в Тихия океан

"Основната цел на ученията е да бъде подсилено военноморското сътрудничество между Русия и Китай и да бъдат подкрепени мирът и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион", се добавя в негово изявление.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, Москва се опитва да засили своите връзки с Пекин в сферите на политиката, сигурността и икономиката и смята китайския лидер Си Цзинпин за свой ключов съюзник в антизападен съюз, посочва Ройтерс.

Двете страни подписаха споразумение за стратегическо партньорство "без ограничения" само няколко дни преди Москва да постави началото на най-голямата сухопътна инвазия в Европа от края на Втората световна война, но оттогава Пекин изрази опасения по повод руските действия в Украйна.

Русия каза, че четири нейни кораба, включително ракетният крайцер "Варяг", ще вземат участие в ученията. Тя добави, че от китайска страна ще участват шест кораба. В ученията ще вземат участие и самолети и хеликоптери от двете страни. Руските кораби са отплавали днес от Владивосток.
Владимир Арангелов/БТА