Британският милиардер Ричард Брансън
Британският милиардер Ричард Брансън / БГНЕС, архив
Британският милиардер и основателят на Virgin Ричард Брансън се извини във вторник, че е публикувал снимка в Туитър, признавайки, че в нея „явно липсва разнообразие“.

Това стана покрай стартирането от магната на новия му център за развитие на предприемачество в Южна Африка.

В понеделник той пусна в Twitter снимка, на която е с още осем други хора, с надпис „Ние се стремим да станем сърцето на предприемачеството в Южна Африка“. На кадъра нямаше чернокожи, а става дума за страна, където те съставляват 80% от населението.


Милиардерът Ричард Брансън също иска втори референдум за Брекзит



Това предизвика възмущение, тъй като расовото напрежение остава високо в Република Южна Африка, а по-голямата част от черното население все още е икономически маргинализирано 25 години след смъртта на апартейда.

"Къде намерихте толкова много бели хора в Южна Африка?", написа един потребител в Twitter.
 


"Иска ми се да има повече ЧЕРНИ предприемачи на тази снимка", заяви иронично друг.

След вълната от гневни и саркастични туитове, насочени срещу магната, който управлява верига фитнес зали в Южна Африка и чиято авиокомпания ежедневно лети по маршрута Лондон-Йоханесбург, Брансън изтри туита си и се извини.

"Центърът за предприемачество Брансън е за всички южноафриканци, но при вчерашният избор на снимка, която излезе с моя туит, очевидно нямаше разнообразие. Извинения", каза той.

Центърът служи като център за развитие на бизнеса, насочен към подкрепа на предприемачите.
БГНЕС