Ремонт на МиГ-29 струва еднакво в Полша и в Русия, но Русия дава по-дълга гаранция
Ремонт на МиГ-29 струва еднакво в Полша и в Русия, но Русия дава по-дълга гаранция / ThinkStock/Getty Images

Стойността на ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29, принадлежащи на военновъздушните сили на България, ще бъде приблизително еднаква и в Русия, и в Полша - около 1 милион евро. Русия обаче гарантира по-траен резултат, заяви генералният директор на Руската компания "Миг" Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

"Ако погледнем условията на договора, ще видим, че стойността на ремонта на тези двигатели в нашата страна е приблизително еднаква с тази в Полша", каза той в ефира на телевизия "Россия-24".

Руската "МиГ" може да оспори договора за ремонт на българските изтребители

Полша, която сключи с България договор за ремонт на нейните самолети, обаче дава гаранция за 350 летателни часа, а ремонт в Русия би дал гаранция за 500 летателни часа.

"Българската страна ще трябва два пъти по-често да се обръща с молба за ремонт на тези двигатели". "Тогава питаме къде е икономическата изгода? Простата аритметична сметка показва, че е по-изгоден ремонтът в Русия", каза Коротков.

Така погледнато, смята той, причината да бъде избрана Полша е свързана не с икономически, а с политически причини - санкциите срещу Русия или натиск от страна на партньорите в НАТО.

Руски депутат: Договорът с Полша за МиГ-29 крие рискове за българските пилоти

Полша е получила от Украйна документация, свързана с ремонта на изтребители МиГ-29, въпреки че Киев няма право да прави подобно нещо, заяви генералният директор на руската самолетостроителна корпорация. "Не сме предоставяли никаква документация за ремонт на двигатели и самолети. Има протокол, в който е написано, че документацията, която притежава Полша, е взета от Украйна преди време, но Украйна не е имала право да предоставя на трети лица интелектуална собственост, принадлежаща на "МиГ", каза Коротков.

Той допълни, че следващата седмица споразумението между Полша и България за ремонта на изтребителите може да бъде ратифицирано.

Източник: БТА