/ iStock/Getty Images
Товарният космически кораб "Прогрес МС-14", който беше в орбита повече от година и постави рекорд, се отдели от модула "Звезда" на Международната космическа станция тази нощ, съобщи ТАСС.

Корабът ще остане в орбита още около денонощие. Двигателите му ще бъдат спрени в 3 часа и една минута московско (и българско) време на 29 април. Според руския Център за управление на полети космическият кораб ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата в 3 часа и 34 минути московско време в четвъртък. "Неизгорелите елементи от конструкцията ще паднат в Тихия океан в район, където няма корабоплаване", поясниха от Роскосмос.

Товарният кораб "Прогрес МС-14" стигна за рекордно кратко време до МКС

"Прогрес МС-14" беше изстрелян към МКС от Байконур на 25 април 2020 г. С негова помощ бяха извършени десет корекции на орбитата, две от които не бяха планирани и бяха предприети за избягване на космически боклук. Космическият кораб подобри рекорда по пребиваване в орбита на "Прогрес М-17", който в началото на 90-те години прекара в орбита 337 денонощия.

Товарният кораб "Прогрес МС" е създаден специално за обслужване на МКС и се използва за доставки на гориво, научно оборудване, кислород, вода и продоволствия, както и за корекция на орбитата на станцията.
БТА