Реакциите на света след решението на Москва
Реакциите на света след решението на Москва / Снимка: БГНЕС
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази опасения, че признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Москва може да даде отражение върху сигурността и стабилността в Кавказ, предадоха световните агенции. "Въпросът за признаването на държавите е от компетенциите на суверенни държави. Днешните събития могат да окажат по-широко отражение върху сигурността и стабилността в Кавказ. Генералният секретар изразява съжаление, че сегашните усилия в Съвета за сигурност на ООН за намиране на общо решение на кризата в Грузия може да бъдат затруднени още повече", заяви говорителката на Бан Мишел Монта.

Френското председателство на ЕС остро осъжда решенията на Русия да признае за независими отцепилите се от Грузия Абхазия и Южна Осетия, обяви Елисейският дворец. В съобщението на канцеларията на президента Никола Саркози, цитирано от Ройтерс, се отправя призив за политическо решаване на конфликта в Грузия.

Белият дом заяви, че признаването на независимостта на грузинските региони Южна Осетия и Абхазия от Русия е „мъртвородено“ в Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес. „Това ще е мъртвородено в Съвета за сигурност“, заяви говорителят Тони Фрато.

Турция придава голямо значение на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия и изпитва силно безпокойство заради последните развития в региона, предаде Анадолската агенция, като се позовава на изявление на турското външно министерство. В изявлението се казва още, че Турция подкрепя разрешаването на проблема по мирен път.

В подкрепа на решението на Москва се обявиха депутати от беларуския парламент Беларус, според които, то е напълно правилно, предаде ДПА. "Всички разумни хора трябва да подкрепят Русия, така че да се сложи край на едностранното влияние в света на САЩ и на ЕС", каза Сергей Костиян, член на парламентарната комисия за международни отношения.

Отцепилата се от Молдова проруска Приднестровска област, която също се стреми към независимост, одобри признаването на независимостта на двете отцепили се от Грузия републики, предаде ИТАР-ТАСС.

Испания е разочарована от избора на Москва да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия, предаде Франс прес, цитирайки испанския министър на външните работи Мигел Анхел Моратинос. Той припомни, че тази позиция на Мадрид е в последователност с позицията й за непризнаване и на независимостта на Косово.

Литва, Латвия и Естония също осъдиха признаването на независимостта на Абхазия и на Южна Осетия, предаде ДПА.

Говорителят на министерството на външните работи в България Димитър Цанчев заяви, че решението на руските власти да признаят независимостта на Абхазия и Южна Осетия буди сериозна загриженост. „България потвърждава своята безусловна подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници”, заяви още Димитър Цанчев.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов предупреди, че може да се стигне до ново разделение на света и до нов катаклизъм, предаде Франс прес. В статия, изпратена до руската информационна агенция ИТАР-ТАСС по повод решението на Кремъл да признае Абхазия и Южна Осетия, Горбачов пише: "Ситуацията, предизвикана от събитията в Кавказ, задейства политически и военни механизми в Америка, Европа и Русия. Опасността от ново разцепление се появи, а заплахата от нов световен катаклизъм нарасна".