Разследват министерски син за трафик на наркотици в Алжир?
Разследват министерски син за трафик на наркотици в Алжир? / снимка: Reuters, архив

Синът на министъра на правосъдието на Алжир Тайеб Белаиз, който е свързан с президента Абделазиз Бутефлика, е разследван за трафик на дрога и пране на пари, предадоха АФП и Ройтерс, като се позоваха на местния вестник „Уатан". Случаят, който не е официално потвърден, следва серия криминални разследвания срещу високопоставени алжирски служители, някои от които също са свързани с Бутефлика.

Синът на министъра, чието име не се посочва, бил назован от трафикант на наркотици, задържан от службите за сигурност. Трафикантът разкрил, че парите от продадената дрога минавали през сметката на сина на министъра, преди да бъдат изпрани чрез закупуване на недвижимо имущество и земи. Не е ясно дали става въпрос за настояща или минала дейност, както не е ясно дали синът на Белаиз е арестуван, посочва БГНЕС.

Вестникът отбелязва, че министърът на правосъдието дал зелена светлина на магистратите, занимаващи се със случая, да извършат щателно разследване.

Алжирски прокурори опровергаха информацията от местното издание, че се води подобно разследване. „Главният прокурор на съда в Оран официално отрече каквото и да е участие и обвинения срещу сина на министъра на правосъдието", се казва в съобщение на прокуратурата в Оран, Западен Алжир, изпратено до агенцията. В текста се твърди, че става въпрос за объркана самоличност. Говорител на министерството на правосъдието не пожела да коментира случая.