/ БГНЕС
Двадесет и шест годишният мъж, който вчера уби с нож един човек и рани шестима при нападение в Хамбург, е живеел в Европа от няколко години със статут на кандидат за убежище, съобщи прокуратурата в Хамбург, цитирана от Франс прес.

Той прекарал известно време в Швеция и Норвегия, чиито езици овладял "много добре", а през пролетта на 2015 г. се преселил в Германия.
 
Нападение в магазин в Хамбург: един човек е убит, има и ранени

В продължение на около две години мъжът, наричан в германската преса Ахмад А., се е проявил само веднъж, с джебчийство, но се разминал безнаказано.

Съседът му по стая в бежанския център в Хамбург, 31-годишен сирийски бежанец, представящ се с името Мохамад, не разбира какво се е случило. "Той е много интелигентен, винаги е помагал на кандидатите за убежище и ги е наставлявал какво трябва да направят", разказа Мохамад.

Кой е нападателят от Хамбург?
 
"Наистина свестен тип, никога не е проявявал агресия. Най-лошото, което е правил, е да потропа на съседна врата, защото музиката беше много силна", добави той.

Мохамад и други обитатели на приюта обаче забелязали неотдавнашна промяна. "По време на последния рамазан преживя криза, накупи си ислямистки дрехи и четеше Корана в стаята си на глас", каза той.

Нападателят от Хамбург е трябвало да напусне Германия (ВИДЕО)
 


Ахмад отишъл в университет в града, крещял на студентите, че по света се избиват мюсюлмани и говорел за ситуацията в Палестина. Друг обитател на приюта разказва, че Ахмад често викал "Аллах акбар" по коридорите, както направил и при вчерашното нападение.

Тази неотдавнашна радикализация бе потвърдена от вътрешния министър на града провинция Хамбург. Той бил известен на полицията като ислямист, но без пряка опасност да извърши насилие.
 
Нападателят от Хамбург бил познат на службите като ислямист (ВИДЕО)
 
В същото време показвал признаци на нестабилна психика, което прави още по-неясен мотива на вчерашното нападение.
БТА